Zeilcursus voor beginners

Bij Zeilschool Vlietland bieden wij een zeilcursus voor beginners aan. Ongeacht of de kinderen wel of geen ervaring hebben met varen of andere watersporten, iedereen is uiteraard van harte welkom! Met al meer dan 25 jaar ervaring weten wij precies de balans te vinden tussen spel, theorie en praktijk. Met als doel de kinderen enthousiast te maken voor het zeilen. Door middel van spel laten wij de kinderen aan de boot wennen. Vervolgens is het tijd voor het ‘echte’ zeilen.
Welke boot geschikt is voor uw kind is vooral afhankelijk van de leeftijd. Begint uw kind op jonge leeftijd met de zeilcursus, dan is de Optimist een leuke boot om mee te starten. Is uw kind 11 jaar of ouder, dan kan een Optimist te klein worden en biedt de Polyvalk meer uitdaging.

Inhoud van de zeilcursus

De zeilcursus voor beginners duurt een week (van maandag tot en met vrijdag). Na een kennismaking met de zeilinstructeurs en de medecursisten is het tijd om te leren zeilen. Het wennen aan de boot is uiteraard een belangrijk onderdeel. Het is ons doel om de kinderen met plezier en vertrouwen in de boot te laten stappen. Tijdens deze cursus leren de kinderen de beginselen van het zeilen. Dit zijn de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van het zeilen en het overstag gaan. Daarnaast krijgen zij ook wat theorie over de veiligheid en enkele vaarregels uitgelegd. De theorie wordt gegeven in het daarvoor ingerichte leslokaal op de zeilschool.

Meer weten wat wij allemaal doen in zo’n zeilweek? Lees dan het blog ‘Met veel plezier leren zeilen‘.

Cursus in de Optimist

De Optimist is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. In groepjes van maximaal 6 tot 7 cursisten per instructeur leren de kinderen de basisvaardigheden van het zeilen. Gedurende de week hebben alle cursisten een eigen boot. De kinderen zullen door middel van spelletjes vertrouwd raken met de Optimist. Zodra de kinderen gewend zijn, worden de zeilen gehesen en gaan we op ontdekkingstocht.

Cursus in de Polyvalk*

Wanneer de kinderen 11 jaar of ouder zijn en te groot voor de Optimist, dan leren zij zeilen in de Polyvalk. Tijdens de cursus varen de cursisten met 2 of 3 medecursisten en een instructeur in één boot. De cursisten zitten om de beurt aan het roer, zodat zij allemaal de kans krijgen om de geleerde theorie in praktijk te brengen.

Beginners diploma

Het blijft verbazingwekkend hoeveel de kinderen leren in een week. Op de eerste dag van de zeilweek zijn zij vaak nog onwennig in de boot, maar tijdens het showvaren op vrijdagmiddag zeilen de kinderen al helemaal zelfstandig over de plas van Vlietland.

Na het behalen van beginners cursus mogen de kinderen onder begeleiding van een volwassene in een kano gaan zeilen tijdens rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

De volgende stap (2) is de zeilcursus voor gevorderden in de Optimist of Polyvalk, zoals te zien in de afbeelding hieronder.

Zeilschool

Zeilcursus in de Optimist


Zeilcursus in de Optimist

Zeilen

Zeilcursus in de Polyvalk


Zeilcursus in de Polyvalk