Vorig seizoen in 2021 hebben we veel nieuwe ervaring opgedaan, deze tijd heeft maar weer eens bewezen hoe fijn het is om lekker het water op te gaan en het lijkt nog ver weg maar over minder dan 2 maanden gaan we weer het water op! Lekker naar buiten, neem de touwtjes in eigen hand*

*in de zeilsport spreken we eigenlijk van lijnen en niet van touwen….daarvoor moet je bij de klimsport zijn 😉

De eerste zeil meters zullen dan worden gemaakt tijdens de eerste introductie middag.

Op deze middag laten we de kinderen kennis maken met het zeilen in de Optimist.

Introductie middag

De introductiemiddag begint om 14:00 uur en duurt tot 16:30 uur.  Na het aantrekken van de zwemvesten gaan de kinderen met hulp van de instructeurs de Optimist optuigen. Daarnaast leren zij ook meteen te kijken naar één van belangrijkste factoren bij het zeilen; de wind. Afhankelijk van de wind wordt er bepaald of ze met een groot of klein zeilen moeten varen. Na het optuigen is het eindelijk zover, we gaan het water op. Speciaal voor deze introductiedag is er een route uitgestippeld die de kinderen helemaal zelfstandig in de Optimist zeilen.

Aan het einde van de route tuigen de kinderen de Optimist weer af. En krijgen zij natuurlijk even de tijd om bij te komen van deze gave ervaring. Hebben wij nou al helemaal zelfstandig een stukje gezeild? Jazeker!

 Zeilweek meivakantie

In mei start de eerste zeilweek waarin we met de beginnende Optimist zeilers tot aan vergevorderde zeilers een mooie week beleven. 

Elke ochtend verzamelen de kinderen zich onder de grote parasol bij de zeilschool. Hier hebben de kinderen nog even tijd om sterke (zeil)verhalen met elkaar uit te wisselen of nog even de knopen te oefenen. Ook de ouders worden nog even bijgepraat door de instructeurs over wat de dag gaat brengen voor de kinderen. 

Om 10:00 luidt de scheepsbel.. Dit is het teken voor de kinderen om te verzamelen bij de instructeur en voor de ouders om afscheid te nemen. Als iedereen op zijn plek zit nemen de instructeurs het programma door met de kinderen. Wat gaat het thema worden vandaag? Een puzzeltocht? gaan we omslaan of gaan we opkruisen naar het klimeiland?

Als iedereen zijn waterfles heeft gevuld en ingesmeerd is kunnen we de boten gaan optuigen. Op het tuigveld is het een georganiseerde chaos. De kinderen lopen van en naar het zeil hok om alle onderdelen van de optimist te halen. De instructeurs lopen tussen de kinderen door om een handje te helpen waar nodig. 

De eerste groep klaar om uit te varen. De instructeur vaart in een motorboot mee en geeft tips om de haven uit te kruisen. Eenmaal op het meer aangekomen valt de wind weg…. geen nood. De instructeur heeft een bal meegenomen en daarmee wordt zeilbal gespeelt. Na een tijdje steekt de wind weer op en kan er worden aangelegd. Even op adem komen op de kant en een tussendoortje eten.

Midden op het meer ligt een groot vlot van de zeilschool waar de kinderen gaan oefenen met aanleggen.Op het vlot staat een schatkist vol met gouden munten. Elke keer als er netje wordt aangelegd mag er een munt uit de schatkist worden gehaald. Aan het eind van deze oefening worden de munten geteld. De instructeur heeft goed nieuws: precies genoeg munten voor een extra pot chocopasta. Op naar de lunch!  

Zeiltraining

Heb je na een zeilweek de smaak te pakken? Dan kan je meedoen aan een zeiltraining.

De ideale manier om te blijven zeilen door het seizoen heen. De zeiltrainingen zijn al vele jaren een bekend fenomeen bij Zeilschool Vlietland. Tijdens deze trainingen op de zaterdagmiddagen maken de kinderen onder begeleiding van de instructeurs extra meters in de Optimist. De kinderen hebben de basisvaardigheden al onder de knie, dus deze dagen gaan echt om het opfrissen en bijschaven van deze kennis. Uiteraard staat plezier en gezelligheid gedurende de trainingen centraal.

Zeilen Voor kinderen die kennis willen maken met leren zeilen

Introductiemiddag Optimist

Zeilschool De start van zeilseizoen 2022!

Zeilcursus in de meivakantie