Een zeilweek bij Vlietland

Gedurende de zeilweek (maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur) leren de kinderen onder begeleiding van ervaren instructeurs alles over het zeilen. Het begint allemaal met de theorie in het speciaal daarvoor ingerichte leslokaal. Maar na de theorielessen gaan de cursisten uiteraard vooral veel het water op! En iedere cursist heeft een eigen boot (bij Optimist en Topaz), zodat zij alle zeiltechnieken direct zelf kunnen oefenen.

Hoe zit het nou zo een week nou precies in elkaar?

Inhoud zeilcursus

– Maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur
– CWO diploma’s
– Ervaren instructeurs
– Iedere cursist krijgt een eigen boot (bij Optimist en Topaz cursus)
– Inclusief lunch, snacks en limo

De kennismaking

Maandagochtend, de receptie staat vol met ietwat nerveuze ouders en gespannen kinderen. Als iedereen zich bij de receptie heeft gemeld, vertelt hoofdinstructeur Hein de ouders wat de cursisten te wachten staat deze week. Niet veel later is het al een gekakel van jewelste in de voorruimte. Terwijl een aantal ouders nog nieuwsgierig om een hoekje naar hun kind gluren, hebben de kinderen alleen nog maar aandacht voor hun nieuwe zeilmaatjes en de zeilinstructeurs. Gerustgesteld vertrekken de ouders weer. Tijd voor de cursisten om kennis te maken met elkaar en natuurlijk met hun eigen boot.

leren zeilen

Tijd om te leren zeilen

Na de kennismaking gaat het zeilen echt beginnen. Met eerst het leren van de verschillende soorten knopen. De cursisten krijgen zelfs een kort stukje lijn mee naar huis om te kunnen oefenen. Vervolgens leren zij hun bootje netjes op te tuigen, met onder andere de mast, zeil, spriet, schoot, zwaard en roer. En dan is het tijd om te gaan zeilen, met als allerbelangrijkste element: de wind. Want hoe zit dat precies met de windrichtingen en de stand van het zeil? Trek je het zeil nog wat aan of moet je het wat laten vieren? En welke koers vaar je op het moment?

 

 

Lunchtijd

Al die nieuwe indrukken maken hongerig, gelukkig is het lunchtijd! Tijdens de lunch is de hele voorruimte gevuld met kinderen die, volgens de Vlietland-traditie, stapels boterhammen met Orinoko chocoladepasta willen. Maar eerst zingen zij uitbundig:

We zitten hier nu bij elkaar
Het eten staat al voor ons klaar
En voor degene die dat wil
Zijn wij nu een momentje stil

Dit momentje stilte (lees: gemiddeld 10 seconden) is genieten voor de instructeurs. Want naarmate de week vordert, stijgt het volume tijdens de lunch; er wordt gekletst, gelachen en gezongen. En als de zenuwen als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, beginnen de kinderen ook met de dag hongeriger te worden en eten zij met z’n allen wel 30 halfjes brood!

lunch

 

Omslaan

Het omslaan, een spannend thema tijdens de zeilcursus. De kinderen laten, samen met de instructeur, de zeilboot omslaan en oefenen net zo lang totdat iedereen z’n boot weer zelf overeind krijgt. En als de boot dan weer terug gekiept is, moet er flink gehoosd worden om al het water er uit te krijgen. Hoewel het in het begin hartstikke spannend is, vinden de kinderen het als ze het eenmaal onder de knie hebben helemaal geweldig!

leren zeilen

Afsluiting van de zeilweek

De laatste dag van de zeilcursus is aangebroken en de meeste cursisten zijn toch wel een beetje gespannen. Vandaag mogen zij namelijk aan ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes laten zien wat zij deze week geleerd hebben. De sloepen gevuld met familieleden varen tussen de zeilende cursisten door, zodat er foto’s gemaakt kunnen worden van de fanatieke zeilers. Nadat de cursisten hun kunstjes hebben laten zien, is het tijd om de week met z’n allen feestelijke af te sluiten.
Hopelijk zien wij jullie volgend jaar weer allemaal terug!

 

Zeilen - Vlietland - Optimist

 

Vervolgcursus

Naast een zeilcursus in de Optimist is het bij Zeilschool Vlietland ook mogelijk om een zeilcursus te volgen in de Topaz of Polyvalk.

Topaz

Wie zijn CWO III in de Optimist heeft behaald of uit zijn boot is gegroeid, vervolgt zijn of haar zeilactiviteiten in de zwaardboot. In de Topaz vaar je in een open zwaardboot met een grootzeil en optioneel een fok. Bij harde wind kan de Topaz ook goed door twee zeilers worden bemand.

Polyvalk

Wil je leren zeilen, maar ben je al te groot voor een Optimist? Dan kun je beginnen aan de zeilcursus in de kielboot. Hierbij vaar jij in een Polyvalk, samen met een instructeur en maximaal 3 medecursisten.

SONY DSC

 

Zeilschool

Zeilcursus in de Optimist


Zeilcursus in de Optimist

Zeilen

Zeilcursus in de Polyvalk


Zeilcursus in de Polyvalk

Zeilen

Zeilcursus in de Topaz


Zeilcursus in de Topaz